De stille kerstdagen

van vrienden

Maja Van Honsté

Jan Schepens

Maja Van Honsté, iedereen kent haar als een vrolijke, goedlachse vrouw die de droom van in theaters te staan tot realiteit omtoverde. Met haar humor en haar steeds hartelijke ontvangst, verovert zij menig man. Maar wat zit er nog allemaal achter die geweldige tandpastasmile? Heeft zij net zoals iedereen twijfels, vragen of onzekerheden? Heeft zij ook het gevoel al eens te moeten ploeteren in deze wereld? Ze vertelt ons moedig haar zoektocht in dit leven, als dertigjarige single en ze vertelt ook voor het eerst over haar huidaandoening, psoriasis.

Als hij niet stormachtig over het podium vliegt, of weeral eens luidkeels over het leven zingt in de coulissen, dan is hij gegarandeerd tegen een hondje met een hoedje op, boeken aan het opsommen die een mens zou moeten gelezen hebben in zijn leven. Na het horen van volgende podcast, zal dan ook menig man zich naar de bibliotheek haasten. Want raadt het of niet, maar wij hadden de eer om eventjes een kijkje te nemen in Jan Schepens zijn hoofd. In podcast nummer 14 vertelt Jan zo schoon over zijn gezin, zijn interesses en zijn huidige visie op het leven. Wij dagen u uit: luister en probeer deze man zijn heufd maar eens te volgen. 

Juan Gerlo

Dorian Liveyns

Onze eerste gastspreker van onze 'stille kerstdagen' is Juan Gerlo. In deze podcast hoor je hoe zijn leven in 2020 een andere wending nam. Hij werd geconfronteerd met Ankyloserende Spondilytis. Het werd zowel fysiek als mentaal een bumpy ride, met vallen en opstaan. Maar het werd eveneens een ontdekkingstocht naar nieuwe energie. Juan vond kennis en wijsheid in boeken en in verhalen van zijn vader. En de weg die hij aflegt… Kan alleen hij afleggen. Juan Gerlo, een kleine ridder in een groot lijf, op weg naar vrijheid.

In Cook ensemble zagen we Dorian Liveyns en James Cooke de boel op stelten zetten, voor wat chicons met espe in witte sause. Diezelfde potten en pannen hoor je in de volgende podcast op de achtergrond ten huize Cooke en Liveyns. Maar, wie is de sterke man naast James? Wie is die barmhartige samaritaan die voor movember zijn snor laat staan? En hoe reageert diezelfde jonge gast als hun grote dag, hun trouw, wordt uitgesteld? Ontdek het allemaal in aflevering twee van ‘De stille kerstdagen van vrienden’ met Dorian Liveyns, de goedlachse stuntman in de lucht.

Prostaatkanker op 45

Het is november-movember. Voor onze tiende podcast nodigden wij Manuel Bogers uit. Hij vertelde ons zijn verhaal over prostaatkanker. Niet alleen kan je dit gesprek beluisteren, maar kan je ook zijn verhaal lezen op zijn blog. Dit was zijn manier om deze levensingrijpende gebeurtenis te verwerken. Deze verzameling blogs kregen een mooi omhulsel, en werden een prachtig broek ‘Prostaatkanker op 45’. Ondertussen verdiept hij zich in lifecoaching. Interesse om hem te contacteren, mail hem gerust met al je vragen.

Beluister nu Manuel zijn moedige verhaal. Deze man ontsnapte tweemaal op miraculeuze wijze aan de dood. Ontdek hoe.

SHOWNOTES: Klik hier en ontdek welke onderwerpen, films en boeken werden aangehaald en/of besproken in deze podcast. 

Niet alle seks is perfect

In de maand oktober spraken wij al eerder over het thema ‘seks, intimiteit en relaties’. Sarah Goethals hielp ons daarbij. In augustus kreeg Taboebs een mailtje binnen van deze moedige jonge vrouw. Daarin deed zij haar kwetsbare verhaal over waarom seks niet altijd perfect is. Al zeven jaar lang wordt zij geconfronteerd met haar eigen gebreken, zowel lichamelijk als mentaal. Luister nu naar deze prachtige podcast, waar Sarah haar eigen lief en leed met ons deelt.

Merci Sarah!

SHOWNOTES: Klik hier en ontdek welke onderwerpen, films en boeken werden aangehaald en/of besproken in deze podcast. 

Chloé De Bie spreekt

Welk belang hechten vrouwen aan seks!

Chloé De Bie is naast klinisch seksuoloog, klinisch psycholoog, relatie- gezins-, en systeem-psychotherapeut, rouwtherapeut en burn-out coach vooral een enthousiaste, schone Gentsche mie. Vol overgave en passie durft ze gevoelige onderwerpen aan het licht te brengen: pijn bij het vrijen, vrouwvriendelijke porno, single op uw dertig en last but not least de beste seksspeeltjes in de huidige markt. Wat velen nog niet kennen van haar, zijn de stiekeme verlangens om ooit op het songfestival te zingen. Maar voor volgende podcast gaan… 12 points to Chloé De Bie. 

SHOWNOTES: Klik hier en ontdek welke onderwerpen, films en boeken werden aangehaald en/of besproken in deze podcast. 

Wim Slabbinck spreekt

Welk belang hechten mannen aan seks!

Wim Slabbinck is een jack of all trades. Naast zijn interesse en studies in de geschiedenis, in de mens en in de cultuurwetenschappen, verdiept hij zich voornamelijk in de seksuologie en de antropologie. In 2016 schreef hij zijn boek ‘Waarom mannen geen seksboeken kopen’. En dat legt hij met zijn heerlijk Gents-Brugs accent aan u uit. Ook de volgende vragen beantwoordt hij vlot: 'Waarom kunnen sommige mannen geen onenightstands hebben?', of 'Waarom praten mannen minder snel over hun seksleven?'. En alle gekheid op een stokje... Wat zou er bij jou gebeuren, moest er een gigantische leeuw naast jouw seksbed staan? Ontdek het allemaal in onze volgende podcast over mannen en seks. Aan de vrouwtjes: Het is ook interessant voor ons. En na een uurtje met de zongebruinde goedlachse Wim Slabbinck in dezelfde ruimte, ga je met veel plezier naar de seksuoloog.

SHOWNOTES: Klik hier en ontdek welke onderwerpen, films en boeken werden aangehaald en/of besproken in deze podcast. 

Angst VS Corona met

Mattias Desmet 

Onze tweede spreker in de podcast ‘Angst vs Corona’ is Mattias Desmet. Een klinisch psycholoog die het effect onderzoekt van 'spreken' in de psychoanalyse en de psychotherapie. Hij is ervan overtuigd dat 'spreken' echt helpt om veel mentale en lichamelijke klachten/problemen op te lossen. Door over problemen te spreken, komt er met de tijd inzicht in het verhaal en veranderingen in het verhaal gaan samen met veranderingen in het lichaam. Naast zijn vele onderzoekswerk is Mattias momenteel beroepshalve nauw betrokken bij de huidige coronacrisis en heeft er een eigenwijze en vastberaden visie over: ‘Laat angst niet overheersen’

‘Cultuur maakt deel uit van de psyche van de mens en de maatschappij’, hoor je tussen de lijnen door. Een boeiende en verbazingwekkende podcast die de moeite waard is, om te beluisteren tot het einde.

SHOWNOTES: Klik hier en ontdek welke onderwerpen, films en boeken werden aangehaald en/of besproken in deze podcast. 

Angst VS Corona met

Leen Dendievel

Samen met Leen gaan we op zoek naar onze diepste angsten en naar hoe paniekaanvallen je kunnen overvallen. Ze spreekt uit eigen ervaring en onderbouwt dit als afgestudeerde assistente in de psychologie. Wat gebeurt er in je hoofd en je lichaam tijdens zo'n paniekaanval? Maar vooral... Hoe kan je ze voorkomen? Na het beluisteren van dit gesprek ga je nooit meer op stap zonder een banaan. Merci Leen, om de controle los te laten en ons mee te nemen in je Asembenemend verhaal. 

SHOWNOTES: Klik hier en ontdek welke onderwerpen, films en boeken werden aangehaald en/of besproken in deze podcast. 

Het overwinnen van een eetstoornis

Het tweede deel van onze tweede podcast laat de verhalen horen van twee jonge vrouwen die in contact zijn gekomen met een eetstoornis. De negentienjarige Kato zit midden in haar strijd tegen anorexia. Zij vecht nog elke dag tegen deze ziekte, but.. she’s winning. Margot is een Gentse huisarts en is 27 lentes oud. Zeven jaar geleden pakte ze haar eetstoornis aan in Kaapstad, of all places. Hands up voor deze sterke, mooie vrouwen die bij ons hun kwetsbaar verhaal vertelden. 

SHOWNOTES: Zoek je hulp? Of wil je onderwerpen, films, boeken etc die besproken werden in de podcast bekijken of herlezen. Klik dan door naar deze pagina.

Body positivity en plus size barbie poppen met Sabine Peeters

Het eerste deel van onze tweede podcast gaat over body positivity en plus size barbie poppen. Waarom liggen zoveel jongeren overhoop met zichzelf en hun lichaam? Vanwaar die ontevredenheid? Sabine Peeters worstelde jarenlang zelf met een laag zelfbeeld en eetstoornissen, maar kwam hier sterker uit. Wij gingen met haar in gesprek. Sabine Peeters, make up artieste slash journaliste slash fashion lover slash auteur van het prachtige boek ‘Lief voor mijn lijf’. We zijn enorm vereerd en dankbaar dat zij naar Gent kwam, zichzelf een boete en corona riskeerde. (flauw mopje: wij doen alles volledig overdreven corona proof). Merci voor uw verhaal, Sabine. WHAT A WOMAN!

SHOWNOTES: Zoek je hulp? Of wil je onderwerpen, films, boeken etc die besproken werden in de podcast bekijken of herlezen. Klik dan door naar deze pagina.

De keerzijde van het moederschap 

In de eerste podcast hebben we het over de keerzijde van het moederschap. We gaan in gesprek met Karolien Olaerts, oprichtster van het bekende Karola’s Kitchen en Jolien Praet, leerkracht en actrice. Beiden deelden ze hun uniek moederverhaal met ons. We zijn ze enorm dankbaar voor het delen van hun kwetsbaarheid. 

Teaser " De keerzijde van het moederschap":

Hier zijn we dan

Wat een feest! Wij vinden dit heel spannend en wij zijn benieuwd wat jullie ervan zullen vinden. Laat het ons zeker weten door een reactie te plaatsen onderaan deze pagina of schrijf ons een berichtje op onze sociale media. Wij genieten enorm van dit proces en leren elke dag bij door te luisteren naar wat onze gastsprekers ons vertellen.

Wat jullie kunnen verwachten? Luister onze teaser hier!

Geen nood!

Het e-mailadres zal niet zichtbaar zijn voor andere lezers en je komt niet in onze mailinglijst terecht.

Reactie plaatsen

Reacties

Birte Adriaensen
4 maanden geleden

Mooi dames. Mooi! Sommige dingen mogen/moeten en willen gezegd worden.
Blijf dat doen!

Lauren De Ruyck
5 maanden geleden

Ik ben fan! :)

Emily
6 maanden geleden

Waw, super leuke podcast! Zo wijs dit initiatief! You go, girls! Ook even een applaus voor de gasten die hun moedig verhaal komen vertellen. Prachtig!

Mieke
7 maanden geleden

Dit is zo goed, dat zelfs een papa, die af en toe, soms, nog wat "conservatiever" durft te denken, met tranen in de ogen zit te luisteren en zijn gedacht durft aan te passen! Bewijs dat jullie gesprekken er toe doen! NOG!

Mathias
7 maanden geleden

Heel interessant, zelf voor een man. Als toekomstige papa is de eerste aflevering een verrijking en geeft het mij vertrouwen in mezelf. Ik kijk al uit naar de volgende.

Daphne
7 maanden geleden

Wat een mooi initiatief! Het is zo belangrijk alles eerlijk te kunnen uitspreken en je niet alleen te voelen met je gedachtes.
Heel aangenaam hoe jullie taboes op zo een luchtige en toch diepgaande manier aanpakken! Benieuwd naar meer!