Chicken Me-Neuken

Ik ga normaal gezien nooit naar de Quick. En als ik dan al eens zin heb in vettige frieten ga ik meestal gewoon naar de Frietketel, beste frituur van Gent. Maar deze keer, na mijn ellenlange tocht van Gent naar Berchem waarbij ik een uur in de file had gestaan,  had ik zo een enorme honger dat ik toch een “fret-stop” maakte. Een “k’fret mij effkes vol omdat ik emotioneel geladen ben”-stop. Zo noem ik dat dan. Ik parkeer me op de parking van de Quick, stap uit de auto, loop naar binnen en bestel: “Chickendips met frietjes alstublieft”. “Ah” vraagt de man achter de kassa, “méneuke?”.

 

Ik geloofde mijn oren niet en vraag op een rustig, beleefde en totaal niet, ik herhaal niet, denigrerende manier: “Wat zei u net meneer?”. “Méneuke” zegt hij opnieuw, maar nu wat luider. “Of u met mij wilt neuken?”, vraag ik hem. De man schiet rood aan en corrigeert zijn extreem dialect taalgebruik onmiddellijk. “Neen mevrouwtje”, zegt de man met zijn belachelijk mutske op zijne kop, “u bent niet van hier afkomstig kan ik verstaan? U komt waarschijnlijk van Hent” en hij begint te lachen. Hij spreekt de volgende klant aan met zijn gespreide vingers in de lucht: "wilt meneer ook een ménuutje". Precies of hij heeft het tegen een kleuter van 2 jaar.

 

Deze situatie was heel grappig tot op het moment dat diene gast mij aanspreekt met mevrouwTJE en daarbovenop mijn accent begint uit te lachen, terwijl ik vind dat ik helemaal niet zo plat Gents praat.

 

Daar kan ik nu dus echt gek van worden dat die Aántwèèrpenéééren denken dat zij het Nederlands hebben uitgevonden. Ze denken dat hun accent de norm geworden is. Hoe komen ze erbij dat ze denken dat "vis" wordt uitgesproken als "vies". En een menuuke als “met neuken”. ’T is compleet van de pot gerukt en belachelijk absurd. En die absurd zeg ik heel graag met een “Gentse R”. Nah. 

 

Line


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Geoffrey
een jaar geleden

Jah. Het is eigenlijk wel teleurstellend dat we geen mooi Vlaams/Nederlands meer spreken. Onze taal is dood aan het gaan. Ik heb zelf vier kinderen ( volwassen ) en er is er maar eentje die een beetje verstaanbaar praat en schrijft. De rest die schrijft en praat dialect zo erg dat ik het zelfs niet meer begrijp

Luc Schreyen
een jaar geleden

'Het taalprobleem' is er meer een probleem van de figuur met zijn mutske, die zichzelf vermoedelijk heel grappig zal vinden en denkt dat een nonchalante houding/taal bij zijn job hoort en hij dus dialect kan praten. Op zich nog niets op tegen, was het niet dat hij effectief zijn dialect superieur weet dan dat van Hent.
En daar zit de knoop. Nederlands met een beetje een accent is net heel leuk, waardoor je iemand kan typeren, maar het kan niet de bedoeling zijn om daar iemand belachelijk mee te maken.
'Mooi' Nederlands praten zal altijd gepaard gaan met een accent of een bepaalde uitspraak. We zijn allemaal verschillend en wie kan zeggen dat hij de perfecte uitspraak heeft. Dat accent maakt een taal ook levendig. Dus vind ik het net leuk dat je kan horen als iemand van Gent of van Brugge is. Als we elkaar maar verstaan door de 'juiste' taal te gebruiken. Anderzijds is het evengoed jammer dat dialecten helemaal verdwijnen. Hoe jonger de generatie hoe minder zij nog veel dialectwoorden kennen. En eigenlijk is dat ook jammer. Het ideale zou zijn mochten we beide kunnen, zowel ons dialect als het correcte Nederlands. Dat zal vermoedelijk nooit echt lukken, dus Nederlands met een plaatselijk accent lijkt mij net heel leuk.
En niet figuren met mutskes die zich beter voelen dan iemand anders.