SEIZOEN 3

In transitie naar jezelf...

In aflevering vijf krijgen we het verhaal van Enya, CEO van ‘HorizonYou’ en Innovation manager van ‘WONDR Care’ en ‘Planet B’ te horen. Enya is een vrouw en voelt al 27 jaar een enorme passie voor het menselijk bestaan. Ze wilt graag iets wonderbaarlijk humanitair betekenen in en voor deze wereld. En daarin slaagt ze ook. Wil je Enya’s visie op het leven leren kennen? Wil je weten hoe ze omgaat met het in transitie zijn naar zichzelf? Luister nu! Het is het wondrwaard!

 

PS: Wij geven 15 procent korting cadeau op alle WONDR producten. KLIK HIER.  (TABOEBS15)

 

#podcast #taboe #taboedoorbreken #taboedoorbrekend #endometriose #kwetsbaarheid #jezelf #samen #luisteren #ikbenopen #ikbenhier #minderschaamte #meerkwetsbaarheid #♥

 

Endometriose

Ooit al gehoord van endometriose? Of endometriosezorg? Endometriosevrij? Endometriose is een chronische aandoening waarbij er weefsel dat reageert op hormoonschommelingen zich op allerlei plaatsen in het lichaam kan bevinden, voornamelijk in de buikholte. Een proces dat zorgt voor (zeer ernstige) pijn en zoveel meer. Valerie van Behind Endo vertelt er in deze aflevering uitgebreid over. Behind endo is een community opgericht door twee vrouwen die een veilige context creëren, in België en Nederland, voor mensen die in hun leven te maken krijgen met endometriose. Wij willen Valerie en Esmee bedanken om deuren te openen. Ook een bedanking aan partner Valerie, Ignace, die in deze aflevering mee getuigt. Benieuwd? Luister nu naar aflevering vier!

 

#podcast #taboe #taboedoorbreken #taboedoorbrekend #endometriose #kwetsbaarheid #jezelf #samen #luisteren #ikbenopen #ikbenhier #minderschaamte #meerkwetsbaarheid #♥

Seksuele opvoeding

Seks! Gevaarlijk! Pas op! Enkel mannen en vrouwen mogen seks hebben. Jongens en meisjes moeten apart gehouden worden. Steek die pil of dat maandverband, maar snel weg. Porno is enkel voor mannen. Hoe ziet mijn lichaam eruit? Hoe ziet jouw lichaam eruit? En waarom is dat niet hetzelfde? In deze derde aflevering spreken wij over seksuele opvoeding bij kinderen en jongeren met Rebecca Verhofstede van ‘Vrouw en Vruchtbaarheid’. Daarnaast hebben wij ook de elfjarige Antoinette aan de micro, die haar ervaring met lichaamsbewustzijn en seksuele opvoeding deelt. Veel luisterplezier! 

Deze aflevering werd mede mogelijk gemaakt door WONDR en GUUD WOMAN.

 

#podcast #taboe #taboedoorbreken #taboedoorbrekend #vagina #clitoris #penis #clitoris #seksueleopvoeding  #gender #genderfluid #love #kwetsbaarheid #jezelf #samen #luisteren #ikbenopen #ikbenhier #minderschaamte #meerkwetsbaarheid #♥

 

Phallus Norm en Vorm

Wij geven u drie woorden: Penis in erectie. In één woord wordt dat: Phallus. In deze aflevering spreken wij met Marjan Doom, directeur van het GUM, en Lyvia Diser, wetenschappelijk medewerker van het Unief Gent, over de EXPO ‘Fallus, norm en vorm’. Een Gents wetenschapsmuseum dat sedert oktober 2020 te bezoeken valt. Het gloednieuwe Gents Universiteitsmuseum staat middenin de Gentse Plantentuin, om de hoek van MSK Gent en S.M.A.K. Het GUM wordt een museum over wetenschap, onderzoek en kritisch denken, waar de bezoeker kan ontdekken dat wetenschap het resultaat is van vallen en opstaan, twijfel en verbeelding.

In deze aflevering spreken we niet enkel over de EXPO, maar trachten we voornamelijk het taboe te doorbreken in het onderzoek naar mannelijke én vrouwelijke genetalien. Wordt er meer gesproken over en onderzoek gedaan naar het mannelijk lid? En waarom? Wat is voor jou een vulva? Vagina? Clitoris? En hoeveel mensen kijken vertwijfeld en kritisch naar beneden, naar zichzelf?

Laat je verrassen in deze nieuwe aflevering van seizoen drie. Ga zeker een kijkje nemen op de EXPO ‘Fallus, norm en vorm’, die momenteel nog loopt in Gent, tot januari 2023.

 

#podcast #taboe #taboedoorbreken #taboedoorbrekend #phallus #fallus #vagina #clitoris #penis #clitoris #gum #visitgent #phallusnormvorm #ugent #9000 #tentoonstelling #expo #wetenschap #science #seksueleopvoeding #gender #genderfluid #love #kwetsbaarheid #jezelf #samen #luisteren #ikbenopen #ikbenhier #minderschaamte #meerkwetsbaarheid #♥

 

Polyamorie

We geven het toe, we weten er te weinig over. En is dat in het jaartal 2022 nu niet een beetje pover? Bo Standaert beantwoordt in de eerste aflevering van dit seizoen vele vragen. Een naam die bekend klinkt in de oren? Die was eerder te gast bij Van Gils & gasten en tevens een van de oprichters van Polyamory Belgium. Geniet van de eerste woke aflevering van seizoen drie!

 

#podcast #taboe #taboedoorbreken #taboedoorbrekend #polyamorousrelationship #openrelationship #endometriose #seksueelgeweld #seksueleopvoeding #gender #genderfluid #love #kwetsbaarheid #jezelf #samen #luisteren #ikbenopen #ikbenhier #minderschaamte #meerkwetsbaarheid

SEIZOEN 2

Kaalheid op jonge leeftijd

Michiel De Meyer is een 27-jarige artiest, geliefd door jong en oud. Hij is bekend op tv van ‘Thuis’ of ‘Steracteur Sterartiest’ en hij speelt op dit moment in musicals als ‘40-45’ en ‘Mamma Mia’. Een paar maanden geleden werd hij geconfronteerd met uitdunnend haar. Iets wat voor een mannelijke acteur niet gemakkelijk is, op jonge leeftijd. Na veel wikken en wegen, koos Michiel voor een pigmentatie behandeling bij The Color Studio. Met deze haar pigmentatie creëer je een illusie van haar en lijkt je kapsel veel voller zonder doorkijk. Deze podcast gaat over het resultaat van de densiteit techniek na 1 behandeling, doorgaans heb je 2 behandelingen nodig om 100% resultaat te bereiken. Hou onze Instagram in de gaten om het eindresultaat te zien!

We hadden met Michiel een openhartig gesprek over kaalheid op jonge leeftijd. 

Digitaal welzijn

STOLP! In the name of love. Smartphones zijn geweldig. Soms, zijn ze beter wanneer ze even stil zijn.” Wij citeren Julien, Matthias & Caro, de uitvinders van de stolp. Leven in een digitaal tijdperk, is niet gemakkelijk. Ben jij altijd bereikbaar? Ben jij vaak verschillende rollen aan het uitoefenen? Heb je het gevoel van onrust als die gsm weer eens oplicht? Dan is deze aflevering zeker voor jou. We spreken over een digitale cultuur met zijn vele voor- en nadelen. Maar weet iemand nog hoe het leven was zonder smartphones? En wat gebeurt er als je die eventjes opbergt? Wij praten met Julien van Stolp, maar ook met Mariek Vanden Abeele, Professor in het onderzoek naar digitaal welzijn en de digitale cultuur. Wij gingen zelf op onderzoek en vonden een familie die vijf dagen lang de Stolp wou uittesten. Wij bedanken hiervoor de familie van Helena Maes: Frederick, Jitske, Isaac, Lorelei en natuurlijk Helena zelf.

Primaire Immuunstoornis

Mélanie Goethals is een zachte ziel, die van koffie, boeken en picknicken houdt. Een journaliste en copywriter, die verhalen vertelt. Dit doet zij gracieus in haar totaalconcept met StudioPaus. Zelfs een online shop, met unieke items, draagt bij aan dit geheel. Samen met haar man Niels, koos ze voor het ondernemerschap en dat in hart en nieren. In woorden en in beelden. Haar gezin werd aangevuld met twee prachtige zonen, Ramses en Aster. Een tweeling, waarbij PID werd vastgesteld. Mélanie vertelt in deze aflevering moedig over hun ziekenhuisbezoeken, de prikjes en hun vele zelfgeorganiseerde baxterbrunches. Of over hoe de jongens wijs vertellen dat ze een paar jaar geleden “Niet genoeg soldaatjes hadden.” Luister naar Mélanie’s zoetgevooisde stem en geniet.

Hulp bieden + nodig hebben

Lieselot Maes is studente psychologie. In en rond het Gentse werkt zij als stresscoach en loopbaanbegeleider, maar is daarnaast ook een getrouwde vrouw en mama. In 2015 kwam zij zelf terecht in een donkere burn-out, zoals zij het schrijft. ‘Mijn batterijen waren leeg, mijn hoofd ging in staking’. Begin 2020 kreeg ze het opnieuw moeilijk, maar liet ze het hoofd niet hangen. Vandaag vertelt zij open en eerlijk over haar levenservaringen, als toekomstig psycholoog, maar ook als mens.

Depressie op jonge leeftijd

We hebben ons allemaal al eens slecht gevoeld of en beetje down, een donkere periode gehad of lusteloosheid gevoeld. Dat kan en dat mag. We ondergaan in ons leven zoveel veranderingen, we komen zo vaak in aanraking met verlies, eenzaamheid of doelloosheid. En dat soms veel te jong. Lieve Simon, uit Oudenaarde, is zo iemand. Op zijn twintig ging hij (te veel?) gaan nadenken over het leven. Hij dreigde in een negatieve spiraal te raken, maar hij zei zelf op tijd: Stop. Hij vertelt ons in deze aflevering zijn verhaal over depressie. En zoals Raymond Van het Groenewoud het uitbrult in ‘Vallen en opstaan’, zal dit herkenbaar zijn voor andere jongeren: “Blijven liggen in de zinloosheid. Blijven liggen in de bitterheid. Liggen welk een zaligheid. Blijven liggen. Vallen en opstaan. Vallen en opstaan. Hoe lang nog. Hoe lang nog. Zeg het mij. Zeg het mij. Ik wil het weten.”

Alles over onze cyclus

Morgane Leten richtte, samen met partner in crime Jan Deruyck, Guud(woman) op, een gratis community voor vrouwen die meer willen weten over hoe voeding en beweging een positieve invloed kan hebben op de vrouwelijke cyclus. Met dit totaal platform wilt Morgane taboes en onbesproken onderwerpen aanbieden, zonder schaamte. Zij en Jan vertellen ons over de cyclus, en nee, niet alleen die van de vrouw, maar ook die van de man. U leest het goed, ook mannen hebben een cyclus. Wilt u meer te weten komen over de vier ‘seizoenen’ van de cyclus, pcos, vruchtbaarheid, anticonceptie, hormonen en hoe mannen daar ook beter mee kunnen omgaan? Luister dan nu naar onze nieuwe aflevering met Morgane en Jan van ‘Guud’.

Adem ruimte

Het leven voelt soms zwaar aan, maar Veerle Dobbelaere verlicht het door te ‘spelen’. Zij noemt zichzelf een speler, een coach, door te spelen met woorden, met taal, met emoties, enz. “Je raakt mensen en dan beweegt er iets”. Naast actrice, is zij ondertussen ook life and mental coach geworden en brengt zij veerkracht, geluk en het aanvoelen van je eigen grenzen terug in mensenlevens. Wij mochten samen met Veerle, in haar met zonovergoten stadstuin, bewust worden en heel even vertragen. Want beiden kunnen niet zonder elkaar. Veerle richtte onlangs de Ademruimte Academie op, als vervolg op haar boek ‘Ademruimte’. Ze vertelt er alles over, in deze podcast.

Leven met smetvrees

"Een Psychische kwetsbaarheid, daar kies je niet voor.” Zo klonk het tijdens ons laatste taboebsgesprek. Annelies vertelt over smetvrees en hoe zij er mee omgaat. Een getuigenis die alweer veel moed vergt, net zoals de stap nemen om eraan te werken. Lotgenoten zoeken en vinden, jezelf dwingen om niet meer te treuzelen bij het openen van een deur, of een stuk peperkoek van de grond opeten, zijn stappen die iemand met smetvrees kiést te ondernemen, niet zomaar kán doen. En nu, zoveel jaren verder, kan zij trots zeggen dat ze een groot deel van haar leven heeft teruggekregen. Op een manier die als onwerkelijk aanvoelt. Dit alles dankzij haar eigen kracht en volharding, de dokters en de psychologen rondom haar, vzw Uilenspiegel, en UZ Gent. Omdat zij nog hoop hadden voor haar, wanneer zij die eventjes verloor.

 

Over meditatie en het leven

Het volgende gesprek, is het toonvoorbeeld, van ‘spelenderwijs leren’ voor volwassenen. Peter De Graef vertelde al eerder over mediteren en waarom je dat ‘in godsnaam’ zou doen. Wij nodigden hem uit, en hij kwam af. Omdat het universum hem een vraag stelt en omdat hij daaraan kan voldoen. Luister nu, naar een grappig, ontwapenend, ontspannend doch leerrijk gesprek over het leven, reïncarnatie, Boeddhisme, volle maan en Randy Newman. Luister nu naar de kracht van Peter.

Over verlies en rouw

Evi Soors Solis vertelt in deze aflevering hoe zij haar mama vorig jaar verloor aan COVID-19. Onverwachts en onwerkelijk. Zonder een echt afscheid van haar mama, beleeft zij haar dagen in een waas, “als een klim van de hoogste berg ter wereld: je kijkt terug op de prachtige landschappen telkens je een stap verder zet, maar tegelijk is de klim killend, vermoeiend en ontzettend zwaar”. Beter dan haar kunnen wij het niet verwoorden. Wij delen haar verhaal met jullie, vanuit de overtuiging dat zij die de schoenen dragen het best weten waar ze knellen. Deze aflevering is breekbaar. Want iemand verliezen, doet ons herinneren aan de puurste vorm van liefde.

Haar verhaal over Abortus

Elke Bruyneel, leadzangeres van Lucy and the Birds, schreef het nummer ‘(You Are) My Beautiful Goodbye.’ en brengt daarmee op een muzikale wijze haar verhaal over abortus. Dit op een zeer respectvolle en kwetsbare manier, want zij realiseert zich het verdriet van andere verhalen. Het is en blijft een taboe. Elke kiest ervoor om haar verhaal te delen met de wereld, want “Niemand zou dit alleen moeten doen”. Daarnaast valt het rouwproces, om iets waar je zelf voor kiest, niet te onderschatten. Want “Rouwen is als een ajuin, het gebeurt laagje per laagje”. Maar dat heeft tijd nodig. En in dit hele proces vond zij steun bij Fara vzw, een vzw die zwangerschapskeuzes bespreekbaar maakt.

Eenzaamheid

Waren jullie ook alweer aan het wachten op een gesprek met De Wachter? Gedaan met al dat wachten, want wij hebben De Wachter kunnen strikken. ‘Hoe gaat het met u?’, konden wij voor een keer aan de man in kwestie vragen. Dat hij zelf ook maar een worstelende mens is, die zoekt en het soms allemaal niet zo goed weet. Maar dat hij nondedekke toch veel begrijpt en deelt, want hoe ouder je wordt, hoe meer je een plaats vindt in het bestaan. Sturm und Drang in combinatie met een streling van Levinas, zorgen ervoor dat ook Dirk De Wachter’s zee wat kalmer wordt.

Niet alle seks is perfect

In de maand oktober spraken wij al eerder over het thema ‘seks, intimiteit en relaties’. Sarah Goethals hielp ons daarbij. In augustus kreeg Taboebs een mailtje binnen van deze moedige jonge vrouw. Daarin deed zij haar kwetsbare verhaal over waarom seks niet altijd perfect is. Al zeven jaar lang wordt zij geconfronteerd met haar eigen gebreken, zowel lichamelijk als mentaal. Luister nu naar deze prachtige podcast, waar Sarah haar eigen lief en leed met ons deelt.

Vrouwen en seks

Chloé De Bie is naast klinisch seksuoloog, klinisch psycholoog, relatie- gezins-, en systeem-psychotherapeut, rouwtherapeut en burn-out coach vooral een enthousiaste, schone Gentsche mie. Vol overgave en passie durft ze gevoelige onderwerpen aan het licht te brengen: pijn bij het vrijen, vrouwvriendelijke porno, single op uw dertig en last but not least de beste seksspeeltjes in de huidige markt. Wat velen nog niet kennen van haar, zijn de stiekeme verlangens om ooit op het songfestival te zingen. Maar voor volgende podcast gaan… 12 points to Chloé De Bie. 

Mannen en seks

Wim Slabbinck is een jack of all trades. Naast zijn interesse en studies in de geschiedenis, in de mens en in de cultuurwetenschappen, verdiept hij zich voornamelijk in de seksuologie en de antropologie. In 2016 schreef hij zijn boek ‘Waarom mannen geen seksboeken kopen’. En dat legt hij met zijn heerlijk Gents-Brugs accent aan u uit. Ook de volgende vragen beantwoordt hij vlot: 'Waarom kunnen sommige mannen geen onenightstands hebben?', of 'Waarom praten mannen minder snel over hun seksleven?'. En alle gekheid op een stokje... Wat zou er bij jou gebeuren, moest er een gigantische leeuw naast jouw seksbed staan? Ontdek het allemaal in onze volgende podcast over mannen en seks. 

Angstaanvallen

Samen met Leen gaan we op zoek naar onze diepste angsten en naar hoe paniekaanvallen je kunnen overvallen. Ze spreekt uit eigen ervaring en onderbouwt dit als afgestudeerde assistente in de psychologie. Wat gebeurt er in je hoofd en je lichaam tijdens zo'n paniekaanval? Maar vooral... Hoe kan je ze voorkomen? Na het beluisteren van dit gesprek ga je nooit meer op stap zonder een banaan. Merci Leen, om de controle los te laten en ons mee te nemen in je Asembenemend verhaal. 

Overwinnen van een eetstoornis

Het tweede deel van onze tweede podcast laat de verhalen horen van twee jonge vrouwen die in contact zijn gekomen met een eetstoornis. De negentienjarige Kato zit midden in haar strijd tegen anorexia. Zij vecht nog elke dag tegen deze ziekte, but.. she’s winning. Margot is een Gentse huisarts en is 27 lentes oud. Zeven jaar geleden pakte ze haar eetstoornis aan in Kaapstad, of all places. Hands up voor deze sterke, mooie vrouwen die bij ons hun kwetsbaar verhaal vertelden. 

Body positivity

Het eerste deel van onze tweede podcast gaat over body positivity en plus size barbie poppen. Waarom liggen zoveel jongeren overhoop met zichzelf en hun lichaam? Vanwaar die ontevredenheid? Sabine Peeters worstelde jarenlang zelf met een laag zelfbeeld en eetstoornissen, maar kwam hier sterker uit. Wij gingen met haar in gesprek. Sabine Peeters, make up artieste slash journaliste slash fashion lover slash auteur van het prachtige boek ‘Lief voor mijn lijf’. We zijn enorm vereerd en dankbaar dat zij naar Gent kwam, zichzelf een boete en corona riskeerde. (flauw mopje: wij doen alles volledig overdreven corona proof). Merci voor uw verhaal, Sabine. WHAT A WOMAN!

De keerzijde van het moederschap 

In de eerste podcast hebben we het over de keerzijde van het moederschap. We gaan in gesprek met Karolien Olaerts, oprichtster van het bekende Karola’s Kitchen en Jolien Praet, leerkracht en actrice. Beiden deelden ze hun uniek moederverhaal met ons. We zijn ze enorm dankbaar voor het delen van hun kwetsbaarheid.